האח הגדול בכינרת / אביב עומר
האח הגדול בכינרת
ארץ הכינרת | גיליון מספר 9 | אלול תשע"ג, אוגוסט 2013
הקץ לניירת ולפתקיות הידניות: מערכת ממוחשבת שהוקמה בכניסות לחניוני הכינרת שבאחריות "איגוד ערים כינרת" מאפשרת גביה חכמה ומהירה, בקרה על כמות הרכבים בחופים ועל נתוני הגביה, פיקוח ואכיפה כנגד "סרבני תשלום" תיאום, נגישות – ואפס טעויות. מצלמות מצלמות את הרכבים עם כניסתן לחניון, ואוטומט מנפיק עבור הנהג כרטיס כניסה לחניון. ביציאה מהחניון מצולם הרכב שנית ע"י מצלמה אשר מקושרת עם הקופה שבביתן השומר ומחשבת את התשלום המדויק עבור הזמן ששהה הרכב בחניון החוף. אמצעי התשלום מגוונים אף הם – מזומן, אשראי ובאמצעות אפליקציית פנגו+
האח הגדול בכינרת: החופים המנוהלים על ידי איגוד ערים כינרת חוברו לאחרונה למערך ממוחשב משוכלל, במהלך מורכב שבוצע, למרבה ההפתעה, בתוך חודשים אחדים. המערכת החדשה מאפשרת פיקוח, התאמה, שליטה בנתונים בזמן אמת, ובעיקר: שירות טוב יותר לנופש. המחשבים שהותקנו בכניסה לחניונים יכולים "לדבר זה עם זה": כולם מחוברים ברשת של בזק. מרכז שליטה ובקרה חדש אשר הוקם במסגרת הפרויקט במשרדי רשות ניקוז ונחלים כינרת, מספק נתונים בזמן אמת על העומס בחניונים, ודרכו ניתן להזין נתונים רלוונטיים למערכת כגון רכבים הזכאים להנחה, רכבים הזכאים לפטור מתשלום (כגון רכבי נכים) ועוד ועוד.
"מדובר בבשורה גדולה" אומר מהנדס אגף סובב כינרת, שלום רנד, "צריך להבין שהחופים היו בלי קווי תקשורת, וחב' בזק נדרשה למתן פתרון ייחודי כדי להתגבר על מצב זה ולהגיע למצב שאנחנו יכולים לדעת בכל רגע נתון איזה חניון ריק ואיזה מלא. זה מדהים ביחס למה שהיה".
מנהל תחום חופים באגף סובב כינרת – אריה סגרון, אומר שמדובר במהפכה: "הקופאי כבר לא צריך לשבת עם מחשבון, אלא יש מערכת שמנפיקה כרטיס אוטומטי. זה מונע ויכוחים ועיכובים. זה גם נותן כלי פיקוח על הקופאים. כמו כן, המערכת הממוחשבת מאפשרת לפקח על מספר הנכנסים הכללי ועל סכומי הכסף שנגבים". במחשוב מערכי הכניסה לחניונים הושקעו עד כה כ- 1.5 מיליון שקל. בנוסף למחשוב החדש כללו העבודות גם התאמת התשתית במערכי הכניסה לצורך קליטת הציודים כגון – הוספת נתיבים, בניית איי תנועה, התקנת במפרים, הצבת מחסומים, גלאים ושילוט חדש.
הפרויקט המורכב הינו ייחודי לכינרת.
"המערכת משדרגת את מהלך הכניסה והיציאה מהחניון וכך מייעלת את השירות ללקוח ואת יכולות השליטה והבקרה של "רשות ניקוז ונחלים כינרת" מספר גיא רוטשטיין, מנהל שיווק ומכירות של חברת "אריאל וימאזור בקרת תנועה וחניה" שהתקינה את המערכת. לדבריו: "המערכות האוטומטיות, בכל חוף וחוף מסונכרנות לחדר בקרה מרכזי אחד שנמצא באיגוד ושולט על כל מערכות החניונים בחופים בזמן אמת, ברמת המידע, השליטה והבקרה.
המערכת המותקנת הינה מהמתקדמות ומהמובילות בארץ בכלל ובחופי הרחצה בפרט. היא מאפשרת לנהל את מערך הכניסות והיציאות, ובכלל זה גם את מערך הקופאים והתשלום בחדר בקרה אחד. המערכת מבוססת על מערכות דומות, שהחברה מפתחת ומתקינה במדינת ישראל, ונותנת מענה לדרישות טכניות ותפעוליות שהציבה "רשות ניקוז ונחלים כינרת". יתרונה של המערכת הוא שמתאפשר שדרוגה על פי צורכי ולקחי הלקוח". משה בכר – יועץ מומחה לניהול חניה מוסדרת וחניונים והפרוייקטור של חניוני כינרת: "זהו, ללא ספק, "פרויקט דגל" בקנה מידה בינלאומי, המבטא הצלחה מוכחת ומציין הישג חשוב בעשייה הרבה של "איגוד ערים כינרת" בשנותיו הראשונות. תוצריו המיידיים של הפרויקט מעידים על הגברה משמעותית בשליטה של האיגוד ובפיקוח שלו על מתרחש בחופים בכל רגע נתון, בצד שיפור רב ברמת השירותים המוענקת לציבור.
הפרויקט להקמתם ולהפעלתם של חניונים מודרניים וממוחשבים סביב הכינרת הינו ייחודי באופיו, במרכיביו ובהיקפו הנרחב. לאחרונה אף זכה להתעניינות רבה בקרב חברות חניונים מחו"ל, שביקרו בו והתפעלו מאוד – הן מהפתרונות התכליתיים שהמערכות מספקות למפעיליהן והן ממידת האינטגרטיביות השוררת בין כל המרכיבים. בניגוד לעבר המערכות המתקדמות שהותקנו בחניונים מאפשרות לגבות מהציבור דמי חניה הוגנים, ביחס מדויק לזמן השהייה בחוף. בנוסף, מגוון שיטות התשלום של דמי החניה המוצע למבקרים (מזומן, אשראי, סלולאר) "עושה את החיים קלים יותר". המערכות המשוכללות מתוכנתות באופן שניתן להיכנס לחניון לפרק זמן קצר (כרבע שעה) ולצאת ממנו ללא כל צורך בתשלום. הן אף מסוגלות לזהות את זכויות הלקוחות ולחשב את דמי הכניסה באופן דיפרנציאלי המתאים לסוג הלקוח, לדוגמא: תושב האזור, משאית, אוטובוס וכיוב'.
גולת הכותרת של המערכות החדשות הללו היא, לכל הדעות, מערכת השו"ב (שליטה ובקרה) המספקת לאיגוד דו"חות ניהול שימושיים, כגון: כמה כלי רכב ומאיזה סוג נכנסו או יצאו מכל חניון, מהם ימי ושעות השיא, התפלגות ההכנסות בכל חניון במזומן/ אשראי/ פנגו ועוד.
המערכות החדשות נבחרו ונבדקו בקפידה רבה. עובדת היותן מודולריות מאפשרת לאיגוד לשדרגן בכל עת ולשלב בהן בעתיד תוספות, כגון מערכות מצלמות לאבטחה (טמ"ס), או מערכות שליטה דיגיטאליות בדרכי הגישה לכינרת על מנת להציג לנהגים בזמן אמת את שיעורי התפוסה בחניונים ולהמליץ איזה מהם להעדיף. היתרון המשמעותי בקיום מרכז השו"ב הוא שכיום כל המידע זמין ונגיש, ושניתן לקבל אותו גם מאתרים מרוחקים באמצעות מכשירים ניידים, כגון: לפטופ, אייפון ואנדרואיד.
כעת ניתן לומר בוודאות, כי גם "ארץ הכינרת" נכנסה לעידן המילניום השלישי.