הכל "אנדר קונטרול"

אודות משה
יועץ מומחה לניהול חניה - מומחה לניהול חניה מוסדרת וחניונים, ובעל ניסיון מעשי רב בתחום החניה.

משה עוסק בתחום החניה ברציפות מאז שנת 1996 ועד כה. הוא ניהל במשך 6 שנים ברציפות את תחום החניה המוסדרת בפתח תקווה ובבני ברק. במסגרת תפקידו ותחת אחריותו, הופעלו ברשויות החניה העירוניות: מערכי פיקוח ואכיפה, חניונים ציבוריים, מנגנוני גביית אגרות חניה וקנסות, אמצעים מודרניים להקלת מצוקת החניה ולהסדרתה למען רווחת הציבור, ועוד.

הכל "אנדר קונטרול"

המאמר פורסם ב-"חניה", כתב עת לענייני חניה  |  גליון מספר 31  |  מאי-יוני 2016  |  עמודים: 22-23

יועץ החניה משה בכר  שב מביקור בתערוכת "Intertraffic Amsterdam 2016" וחלק עמנו את רשמיו:

יותר מאשר הוצג בתערוכות הבינלאומיות שהתקיימו השנה בתחום החניה, הצליחה תערוכת אינטרטראפיק אמסטרדם 2016 להביא לידי ביטוי מוחשי את עתיד עולם החניה בטווח הנראה לעין וכן את מגמות הפיתוח וההשקעות העיקריות במערכות ואמצעים המשפיעים על חיינו.

SHOB Parking Meters

דומה היה כי בעידן שבו השימוש בשיטת החניה הסלולארית הולך וגובר בקרב הנהגים בכל העולם, תלך ותדעך בהתאם גם מגמת הפיתוח וההשקעה באמצעים הנייחים, קרי במדחנים לסוגיהם.
ואולם מסתבר עד מהרה שלא כך הוא!
מדחנים מסוג Display&Pay עדיין תופסים מקום משמעותי בהסדרת החניה בערים רבות בעולם.
הסיבה לכך נובעת מניצולם השכיח ע"י רוב התיירים הפוקדים את מדינות המערב. מבקרים אלו, או העובדים המזדמנים לפרקי זמן קצרים, לדוגמה אל מדינות האיחוד האירופאי, נמנעים מיצירת קשר, או מהתחייבות לחברות אשראי/סלולאר מקומיות ולכן מעדיפים בד"כ את השימוש באמצעים הנייחים המוצבים בכל רחוב.
יצרני המדחנים שהדגימו בפניי את מוצריהם, הפתיעו מאוד בהציגם רמה טכנולוגית מתקדמת ביותר. ניכר בבירור כי הם ממשיכים לפתח ולהעניק לציוד מגוון רחב של אפשרויות תשלום במקביל לטיפוח החזותי שלהם. המדחנים החדשים מאפשרים, בנוסף לתשלום במטבעות ושטרות תשלום בכרטיסי אשראי, תשלום באמצעות כרטיסים חכמים (Prepaid) הנטענים מראש בדמי החניה וכן תשלום באמצעות ארנק אלקטרוני/סלולארי. חלקם מאפשרים קבלת כרטיס חינמי לזמן קצוב מראש (רבע/חצי שעה – בהתאם למדיניות הרשות המקומית). ישנם מדחנים שמאפשרים שימוש ב״קופונים״ הנקראים באמצעות קורא ברקוד מובנה.
ה"קופונים" מקנים סוגים שונים של הטבות, החל מהנחה בתעריף התשלום לאוכלוסיות המוגדרות מראש, לדוגמה – לתושבי האזור, או למוזמנים לאירועים מתוכננים באותו אזור – לזמן מוגבל, וכלה בפטור מוחלט מתשלום.
חלק מהמדחנים שהוצגו, מאפשר מתן הרשאה לרכב ל"הארכת זמן חניה" מרחוק, ועוד.
מטבע הדברים הוא, כי לא כל התוספות היישומיות הללו, המשביחות בפועל את תוצריו של המדחן ומקלות את השימוש בו ע"י הציבור, תהיינה ברות-שימוש בישראל, ויתרה מכך, הן עלולות לייקר משמעותית את ערך המוצר ואת עלויות התחזוקה שלו. לכן, סביר יותר יהיה להניח כי הרשויות בארץ המשתמשות במדחנים, לא ימהרו להשקיע בהתקנה והפעלת מערכות משוכללות כאלו המצוידות באפליקציות יקרות, אלא יבררו מתוכן רק את האפליקציות המתאימות לצרכיהם ויעניקו בכך לציבור את חוויית השימוש הייחודית.

מעל הכל ניתן היה להתרשם בתערוכה המגוונת כי המגמה העיקרית הרווחת כיום בעולם, ואשר הולכת וחודרת עם הזמן גם לשוק המקומי בארץ, היא הסדרת חניה Under Control – קרי חניה תחת שליטה ובקרה.
אין ספק כי תם העידן הפרימיטיבי שבו מופעל מדחן באופן עצמאי בשטח, מבלי שתהיה עליו שום בקרה צמודה וממוחשבת מרחוק, כזאת המסוגלת להתעדכן בכל רגע נתון כמה כסף הצטבר בו, האם הוא תקין או מושבת, האם הוא נפרץ או נגנב, או מתי ביצעו בו לאחרונה פעולות של ריקון תכולה או תחזוקה שוטפת.
מערכת הסדרת החניה  On Street בעידן החדש, הכוללת אמצעים לגביית דמי החניה (מדחנים, מכשירי סלולאר/סמארטפון וכיוב') וכן מסופוני-אכיפה ממוחשבת לפקחים, מסוגלת לשלוט (Under Control) מכל מקום ובכל מרכיביה, ולרכז תחתיה באמצעות רשת תקשורת אחודה סגורה ומאובטחת, את כלל הפעולות והנתונים החיוניים לניהולה הנכון, היעיל והמודרני.
בביתני התצוגה לחניה המוסדרת Off Street ניתן היה להבחין כי רוב ספקי המערכות לחניונים בארץ, המייצגים את היצרנים בחו"ל, הופיעו והשתתפו באורח פעיל מאוד.

Remote enforcement control set

ביניהם בלטו נציגי חב' "שיידט-את-בכמן" (SCHEIDT & BACHMANN) בישראל, נציגי חב' IPI המייבאים לארץ את המערכות של חב' "סקידאטה"  (SKIDATA), ונציגי חברת אריאל-וימאזור הספקים בישראל של הציוד והמערכות מתוצרת חב' Center  Green הצ'כית.
חב' "תיבא" (Tiba) הישראלית מקבוצת "אפקון" (Afcon) שהקימה ביתן עצמאי, הציגה ציוד הפעלה לחניון "כחול-לבן". במסגרתו הודגמה מערכת לגביית דמי חניה במכונת תשלום אוטומטית ובעמדת אשראי, אשר משכה תשומת לב ועוררה עניין רב בקרב מבקרים מכל העולם.

גם בתחום הציוד לחניונים ניתן היה להתרשם באופן ברור, כי מלבד שיפורים חזותיים שנעשו ע"י היצרנים במארזים למכונות התשלום האוטומטיות, או בשאר רכיבי המערכות, וכן ניסיונות לפיתוח מצלמות LPR ממוזערות ומחסומים חכמים, את עיקר השקעתם ניתבו יצרני הציוד לחניונים להקמת מערכות שו"ב (שליטה ובקרה) מרחוק. מערכות השו"ב מסוגלות לרכז נתונים עדכניים בזמן אמת ממספר רב של כניסות או יציאות מחניונים, או ממכונות תשלום אוטומטיות המופעלות בו זמנית במספר מוקדים, או להפיק בשליטה מרחוק חשבוניות או כרטיסי חניה במקום כאלו שאבדו, ולבצע עוד הרבה מאוד פעולות משמעותיות הנובעות מהרעיון ל- "הסדרת חניה Under Control".

במסגרת הפיתוחים החדשניים, הוצגו בתערוכה אמצעים המופעלים בטכנולוגיות מתקדמות, המאפשרים ניצול מיטבי ומיצוי מרבי של גורמי האכיפה והפיקוח ברחובות העיר, זאת ע"י טיפול מנוטר וממוקד כלפי מפרי חוק ועברייני חניה/תנועה בלבד, ותוך דילוג על פני שומרי החוק. יעילותם של האמצעים החדשים הללו מוכחת בשטח כבר במספר ערים גדולות בעולם והצלחתם ניכרת גם בשיפור מנגנוני הניהול והשליטה במערך האכיפה. טכנולוגיה חדשנית נוספת שהוצגה, אם כי יקרה למדי, היא זו התומכת באפליקציה שנועדה לשרת נהגים באיתור מראש של חניית רחוב פנויה בסמוך ליעד ההגעה המבוקש. האפליקציה תאפשר לנהג לנווט את הרכב ישר אל החניה הפנויה, והיא תעדכן אותו תוך כדי תנועה במצב זמינותה עבורו עד לרגע הגעתו. לחילופין במידה והחניה נתפסה, האפליקציה תאתר ותמליץ לו מייד על חניה פנויה אחרת שהיא בקרבת היעד המבוקש. טכנולוגיות מודרניות אלו מצריכות השקעה ראשונית עתירת ממון, הן להתקנה הפיזית של האמצעים הייעודיים ברחובות העיר והן למיפוי ממוחשב ויסודי של כלל החניות המותרות או למקומות האסורים בהעמדת רכב. לפיכך, כל עוד לא יימצא ברשות המקומית מקור מימוני ראוי עבור ההשקעות הללו, אם בשיטת זכיינות/B.O.T או בכל שיטה אחרת, נראה בעליל כי ייקח זמן רב מאוד עד אשר נראה את הפיתוחים הללו בפעולתם כאן בארץ.

עולם החניה המוסדרת, היווה מאז ומתמיד אבן שואבת ומקור הכנסה בלתי נדלית למחזיקים בשטחי ומתחמי חניה שבשימוש הציבור. השיפור שחל בשנים האחרונות ביכולת השליטה והבקרה מרחוק על תהליכי הגבייה של דמי החניה במדחנים ובציוד לחניונים, הניע את היצרנים לפתח מערכות שו"ב לחניה מוסדרת  Under Control המאפשרות מיצוי מיטבי של ההכנסות הפוטנציאליות ומאידך – מניעת בזבוז משאבים מיותרים. השנים הבאות יעידו, כי מקפיצת הדרך הגדולה ביותר בעידן החניה המודרנית, ייהנו כל אלו אשר ישכילו להחליף ולשדרג בתחומם את מערכות הבקרה המיושנות וליישם אצלם הלכה למעשה את תפיסת השו"ב המתקדמת.

* הכותב הינו יועץ ומומחה לניהול חניה מוסדרת וחניונים

את המאמר בגרסת ההדפסה ניתן למצוא כאן:
http://www.messer1.com/magazines/31/parking31/#/22